Frukt och grönsaker är bäst olika tider på året och under vintern är det svensk frukt och grönt som är bäst för miljön och dessutom smakar mer. Det som får mogna naturligt och i sin egen takt kräver mindre energi, smakar mer och innehåller mer näring.
Vi försöker alltid i första hand välja de råvaror som är i säsong.
I januari väljer vi:
🤍Grönkål, rödkål, vitkål, brysselkål, blomkål. Supernyttigt med mycket fibrer som mättar.
🤍Gul och röd lök, vitlök, purjolök: rika på C-vitamin och fibrer.
🤍Rotsaker: rödbetor är jättebra för blodet och nitritet ökar syreupptagningsförmågan. Potatis är utsedd till en av världens 10 nyttigaste livsmedel av FN! Ät en portion och du får i dig 20% av dagligt behov av C-vitamin, niacin, vitamin B6 och kalium. Potatis är också fettfri, endast 0,01% är fett.
🤍Fisk och skaldjur mår som bäst i kalla vatten och torsk, sej, kolja, sill, ostron, räkor, kräftor och musslor är som bäst nu. Men skall njutas i mindre portioner för att minska belastningen på världens minskade bestånd.
🤍 Viltkött såsom ren, vildsvin och rådjur.
Även frilandsodlade, Europeiska frukter och grönsaker används såsom aubergine, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat, apelsiner, citroner och kiwi. Vi använder också en hel del frysta och inlagda frukter och grönsaker.
Fyra sätt att äta för en levande planet och bättre hälsa enligt WWF
1. ÖKA – ät mer från växtriket!
Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter. Välj mer och bättre vego med WWF Vegoguiden.
2. MINSKA – ät mindre men bättre kött
Vi i Sverige behöver minska vårt köttätande. En mycket viktig åtgärd för planeten är att välja mindre men bättre kött. Om du väljer kött – välj kött från djur som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna. Ta gärna hjälp av WWF Köttguiden om du ska äta kött.
3. VÄLJ – svenskt, certifierat eller miljömärkt
Välj mat som du eller någon du litar på vet hur den är producerad. Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken. Då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna svenskt. Äter du kött eller fisk? Använd WWFs Köttguide och Fiskguiden för vägledning.
4. SLUTA – släng ingen ätbar mat
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i stället för att äta upp resterna. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Det kostar för både miljön och plånboken. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000 – 6 000 kronor per år på att minska sitt svinn.
Källa.WWF.se