Vad vet Arnold Schwarzenegger?

Visste du att Arnold nästan är helt vegan och i alla fall vegetarian? Han sticker hål på myten att du måste äta kött och fisk för att bygga muskler och bli vältränad i dokumentären “The Game Changers” . I stället presterade idrottarna bättre och blev starkare när de gick över till vegetariskt!

Vegetariskt är det nya svarta! Här är flera vetenskapligt bevisade anledningar:

1. Bättre för ditt hjärta. Äter du mer grönsaker och frukt så har du ca 25 % lägre risk att dö i en hjärtsjukdom och att få stroke eller hjärtattack.

2. Slipp cancer. En diet på i huvudsak grönsaker, frukt, rotfrukter och växtfibrer har starka samband för många cancersorter. Rött kött och processad mat har bevisade samband till bla tjocktarmscancer.

3. Bli smalare. I genomsnitt har vegetarianer lägre BMI än köttätare. The Oxford Vegetarian Study såg tex att BMI är lägre i alla åldersgrupper hos vegetarianer för både kvinnor och män. Enligt Livsmedelsverket är 51% av svenskarna överviktiga.

4. Prestera bättre. Många elitidrottare väljer numera att äta vegetariskt eller vego och presterar minst lika bra eller bättre. Många har varit skeptiska, men all forskning tyder på att du kan prestera precis lika bra på växtbaserad kost som på blandkost. Exempel som talar sitt tydliga språk är b l a Carl Lewis, friidrott; Lionel Messi, fotboll; Jermain Defoe, fotboll; Venus och Serena Williams, tennis; Nate Diaz, MMA; Sarah Sjöström, simning.

5. Lev längre. En 12-årig studie publicerad i ansedda British Medical Journal såg att vegetarianer lever i snitt 6 år längre än köttätare.

6. Ekonomiskt försvarbart. Vegetarisk mat är både bättre för din hälsa och för ekonomin som helhet. Kroniska sjukdomar kostar samhället enorma resurser och orsakar stora produktivitetsförluster på grund av sjukskrivningar. Ät hälsosammare och så orkar du jobba mer och längre vilket ger dig bättre ekonomi. Hur vi producerar och konsumerar mat står i centrum för klimatkrisen, utrotningskrisen och den snabbt växande dietrelaterade hälsokrisen.

7. Reducera din miljöpåverkan. Sverige lever vi idag som om vi hade fyra jordklot och maten vi äter är en betydande orsak till det. För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Att på befolkningsnivå ställa om och byta ut animalier i sin kost mot mer vegetabilier är bra både för miljön och för hälsan. Köttkonsumtionen bidrar globalt till minskad biologisk mångfald, ökade klimatgasutsläpp och ökad användning av bekämpningsmedel. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött och välja mer protein från växtriket kan du som konsument bidra till en mer hållbar köttkonsumtion. Och haven håller på att bli utfiskade. Omställningen till mer växtbaserat behöver gå fortare för att vi ska klara att leva inom planetens gränser – vi behöver få bort de hinder som finns för att vi ska ändra våra matvanor och vi behöver inspiration för att ställa om mot mer vegetariskt. Samtidigt finns det förstås hållbarhetsutmaningar även med vegetabilier. Dessa behöver också synliggöras så att vi inte bidrar till sådant som ökar påverkan på klimat, biologisk mångfald och vattenanvändningen. Källa WWF.

8. Slipp giftig matkontaminering och framtida pandemier. Kött kan härbärgera hormoner, ogräsmedel, bekämpningsmedel och antibiotikarester. Dessa gifter är fettlösliga och lagras i fettet hos djuren. Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor! Alla pandemier har sitt ursprung från djur. Alla bevis vi har i dag visar att om vi vill uppnå en motståndskraftig återhämtning från COVID-19-krisen, undvika framtida pandemier och ha en chans att uppfylla målen för hållbar utveckling och Parisavtalet, måste vi fokusera på maten( eatforum.org).

9. Hjälp till att minska världssvälten. Var 3:e sekund dör någon i världen av svält, oftast barn under fem år. Omställningen till mer växtbaserat behöver gå fortare för att vi ska klara att leva inom planetens gränser och se till att alla människor på jorden får tillgång till mat och näring i tillräcklig utsträckning. I genomsnitt används 40% av världens grödor till att mata djur som vi skall äta upp. I Sverige så hög andel som 70%. Om vi hade använt alla grödor vi odlade direkt som mat till människor istället för att låta dem passera djuren och bli kött, skulle vi kunna mätta 70% fler människor, eller 4 miljarder.

10. Bry dig om djuren. Djuren på industriella gårdar har få rättigheter och lider ofta och slaktas under hemska förhållanden. Vi skulle aldrig acceptera att våra sällskapsdjur hölls under dåliga förhållanden, varför skall vi då stödja att jordbrukets djur, som har samma känslor och känner samma smärta, skall behandlas sämre?

11. Få nya matupplevelser. Vegetariska rätter kan vara lika goda såväl som annorlunda. Det finns jättebra alternativ som smakar som kött också. Så vi behöver inte avstå något egentligen.

12. Ett tips är att börja med att byta ut några mål i veckan mot vegetariskt eller veganskt. Vi på Aquarelle prioriterar utvecklingen av nya vegetariska rätter och jobbar hårt varje dag för att kunna servera dig god vegetarisk mat.

Ganska starka argument eller hur? Var med på vår resa till en bättre och hållbarare värld!

Åsa Blomqvist

Prova några av våra vegetariska recept

DANIELS ITALIENSKA BLÅMKÅLSALLAD

En favorit bland gästerna som passar till det mesta och särskilt till grillat.

  • 1 blomkål
  • 2 dl riven Parmensanost
  • Saft från 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • salt och svartpeppar efter smak

Skiva blomkålen fint med kniv eller använd mandolin. Använd allt på blomkålen men skiva roten tunnare. Blanda ihop allt och servera. Blir godast om den får stå kallt ett dygn och mogna.

VEGANSKA KÖTTBULLAR 3-4 PORTIONER 

Inget är mer klassiskt än svenska köttbullar och varför inte pröva att laga dem veganska. Servera med kokt potatis, gräddsås, lingon och saltgurka precis som vi gör på Aquarelle.

Köttbullar, 25 st

  • 1 burk kikärtor eller 230 g kalla, kokta gula ärtor
  • 1 burk svarta bönor á 230 g
  • 2 msk bönspad
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk mald kryddpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk kinesisk mörk soja
  • 1 ½  msk grönsaksfond
  • 1 tsk rapsolja till stekning
  • salt och peppar efter smak

Häll av spadet från bönorna, men spara 2 msk kikärts eller gulärtsspad. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och mosa ihop för hand. Mixa inte med mixerstav eller i blender, du vill ha en grov smet. Låt dra i 2-3 minuter så havregrynet absorberar vätskan. Då blir den lättare att arbeta med. Om smeten är för blöt för att forma bra bullar, ha i lite mer havregryn. Smaka av med salt, peppar och kryddor tills du är nöjd. Forma ca 25 bollar för hand, det underlättar med lite fukt på händerna eller plasthandskar. Stek i en stekpanna på medelvärme med eller utan fett.

Sommar

Vi har sommarstängt

Vi öppnar igen måndagen den 14:e augusti

VÄLKOMMEN TILLBAKA I AUGUSTI

Team Aquarelle